Mange er i tvivl omkring, hvor langt man må gå med sin hund. Her er der en inddeling af om det er en hvalp eller en fuldvoksen hund. Denne artikel vil have fokus på, hvor langt din fuldvoksne hund må gå.

Hvorfor overhovedet gå ture med din hund?

Hunde har langt hen ad vejen ligesom mennesker, behov for at være fysisk aktive, med det formål at forblive glade og for at kunne fungere optimalt både fysisk, psykisk og socialt.

Hvis hunden ikke kommer ud og får sin daglige motion, er der risiko for at hunden ikke bliver stimuleret tilstrækkeligt, hvormed hunden vil kede sig og blive frustreret.

Dernæst er det væsentligt, at hundens krop holdes sund og rask. Motion forebygger overvægt, som er hyppigt blandt danske hunde, og kan påvirke hundens liv samt livskvalitet.

Hvor meget skal den så gå?

Flere faktorer er afgørende, når spørgsmålet er hvor langt din hund må, kan og skal gå.

1. Race
2. Helbred
3. Størrelse
4. Alder

De fire ovenstående punkter er de parametre der bør tages i betragtning.

Alle hunde er forskellige, hvorfor behovet for motion ligeså er det. Det er klart, at har man en hund som er avlet som en arbejds-, jagt eller hyrdehund, så har den helt naturligt også et større behov for at være aktiv og at blive stimuleret, sammenlignet med den såkaldte skødehund.

En grundlæggende anbefaling er aktivering af hunden i 20-30 minutter, to gang dagligt, og hvis hunden ikke har nogle problematikker med helbredet, så kan man rolig give hunden 30 minutters hård fysisk aktivitet, samt en til to timers moderat aktivitet om dagen, hvilket kunne være leg.

Jo større din hund er, desto større vil behovet for fysisk aktivitet også være. En større hund har naturligt en større fysisk kapacitet, som bør stimuleres, med henblik på at holde din hund sund og rask.

Hundens alder er naturligvis afgørende. En ældre hun med helbredsmæssige problematikker, vil ikke have det samme behov som en yngre hund der er legesyg.

Så den gode anbefaling herfra er, at du bør analysere din hunds adfærd efter jeres aktiviteter. Hvis hunden er træt i flere dage efter jeres daglige aktiviteter, så er det for meget. Har du omvendt en hund som er opmærksomhedssøgende, grænsesøgende og som virker rastløs, så får den antageligt for lidt motion.

Så det er vigtigt at du analyserer din hun når du gradvist afprøver hvad der fungerer for din hund.
For husk at det er meget individuelt.

Hundeguide.dk