Hvis du er på udkig efter tips og tricks til, hvordan du træner din hund til at være alene hjemme, så er du kommet til det rette sted. Vi vil nemlig i denne artikel forsøge, at komme med de bedste råd, herunder tips og tricks til, hvordan du bedst lære din hund at være alene hjemme.

Der er ingen tvivl om, at en af forudsætningerne for at have en hund er, at den uden problemer kan være alene hjemme i nogle timer, herunder en arbejdsdag. Du skal derfor som ny hundeejer være særligt opmærksom på, at din hundehvalp skal trænes tidligt, hvormed den allerede fra start er tryg ved at være selv hjemme.

Se også: Hvalpens træning – lær din hund dæk

Når du køber og får en hundehvalp, så betyder det samtidigt også, at der er rigtig meget man skal tænke på. Ganske som tilfældet er ved de fleste dyr, så er hunde også et flokdyr, men nu, så skal hvalpen pludselig til at skifte flok. Hvalpens gamle flok bestod af en mor, søskende samt en familie der opdrættede den. Sagt på en anden måde, så var hvalpen aldrig alene hjemme, og den følte sig hermed tryg. Hvalpen kommer nu til en ny flok, hvormed der også er helt nye omgivelser, som den skal forholde sig til.

Det er dog vigtigt og sige, at langt de fleste hundehvalpe tilpasser sig de nye omgivelser særdeles hurtigt. Det er selvfølgelig klart, at når man får en hundehvalp, så er man meget sammen med den i starten, og den er sjældent alene hjemme. Der kommer dog en dag, hvor det er og bliver nødvendigt at forlade den, i en kortere og eller længere periode. Men før at dette kan lade sig gøre, så skal du sørge for, at hvalpen føler sig tryg og hjemme i de nye omgivelser.

Se også: Klikker træning til hunden

Som vi allerede har nævnt, så er hunde et flokdyr, og hvormed de i sagens natur også bliver usikre, når de ender med at blive skilt fra deres familie. Vi kan derfor kun anbefale, at du venter med at lade din hvalp være alene hjemme, indtil det tidspunkt, hvor du er rimelig sikker på, at din hvalp føler sig tryg, sikker og trives med at være hjemme. Meningen med at anskaffe sig en hund er jo ikke, at den skal være alene hjemme hele tiden. Når dette så er sagt, så har de fleste mennesker jo også en skole eller et arbejde der skal passes, og hvormed hunden hermed i nogle timer om dagen vil være alene hjemme. Når der er tale om en hundehvalp, så er anbefalingen fra vores side ganske klar – hunden skal ikke være alene hjemme i mere end fem timer i træk. Og er der tale om de første gange hvalpen skal være alene hjemme, så anbefaler vi kun et par timer.

Se også: Hvalpetræning / hvalpekursus

Træn din hundehvalp i kort tid ad gangen

Du bør starte med at lære hvalpen at være alene i ét rum, hvilket f.eks. kunne være i køkkenet. Du skal dog sikre dig, at der ikke er noget i rummet, som kan skade hunde, herunder skarpe ting m.m. Hvis hvalpen plejer at ligge på et tæppe eller i en kurv, så skal dette også flyttes med ind i rummet. Dette gælder naturligvis også, hvis din hund har et tyggeben, legetøj eller noget helt tredje som den godt kan lide.

Når du har placeret hunden i rummet, så kan du prøve at sige til den “(navnet) jeg kommer snart igen”, og selvfølgelig i en venlig og sød tone, så hunden føler sig tryg ved det. Uanset hvad du vælger at sige når du går, så er det altid vigtigt, at du bruger de samme ord eller sætning, således at hunden efterhånden lære betydningen af dette.

Se også: Hvalpetræning basis – apporter

Prøv nu at lade hunden være alene i nogle minutter, 5-10 minutter. Gå dernæst ind til hunden igen, men på en naturlig måde, uden den helt store hilse/hej-ceremoni. Det skal nemlig være naturligt for hunden, at den skal være alene, og samtidigt også lige så naturligt når du igen kommer hjem.

Det er bestemt ikke unormalt, at hunden begynder at pibe, gø eller hyle når du går. Det er dog vigtigt, at du ikke går ind til den imens den gør det, men i stedet venter til den er holdt op. Dette ene og alene fordi, at hunden ikke skal lære, at hvis den bliver ved med at pibe, gø eller hyle, så kommer du med det samme.

Det er selvfølgelig klart, at du ikke skal lade hvalpen pibe og gø i for lang tid. Og de fleste hvalpe holder da også en lille pause, inden de igen begynder at pibe og gø. Det er lige præcis i pausen, at du bør og skal gøre din entré. Når du så kommer ind, så skal du ikke virke over-glad – i stedet bør du blot sætte dig ned på stolen, og begynde at læse i en bog eller avisen. Uanset hvad du ender med at gøre, så kræver det virkelig meget tålmodighed, ganske som tilfældet er ved alt andet hundetræning.

Hundeguide.dk