Det rigtige foder til din hvalp og unghund er altafgørende for hundens opvækst. Fodret betyder meget for hundens vækst, således det ikke går ud over knoglerne. Det kan give grimme lidelser som hofteledsdysplasi, albue- og skulderledsdysplasi, kurvede skinneben og knoglehindebetændelse, hvis sammensætningen af fodret ikke er optimalt til din hund.

Fodret du skal bruge, skal være korrekt afbalanceret, det vil sige vigtige mineraler som bla. fosfor og calcium skal være rigtigt sammensat. Udover dette skal energiindholdet også passe til din hunds behov. Energi indholdet er udregnet efter indholdet af protein, kulhydrat og fedt i hundefoderet. På mange hundefoder emballager er der angivet den omsættelige energi pr. kg foder (det er den mængde, hunds krop skal have for at være optimal).

Hvornår skal jeg skifte fra hvalpefoder til voksen foder – tryk her?

Calcium: Det bør være omkring 0,8 % calcium i fodret. Hvis der er for meget i det, vil det gå ud over optagelsen af magnesium og zink som også har en betydning for knoglernes styrke. Der bør ikke være mere end 2 g calcium pr. 1000 kalorier omsættelig energi.

Fosfor: For meget af fosfor nedsætter optagelsen af calcium og skal derfor dosseres rigtig. Fosfor indholdet bør ligge omkring 0,6 % til 0,75 %. Omsættelig energi pr. kilofoder: Fodret må ikke have en for lav energi pr kg foder, hvis den er for lav skal hunden spise for meget for at få den rette mængde, så bliver calcium mængden for høj.

Fedt i foder: Fedtet i foderet giver energi og smag. Det er vigtigt at en hund får den rette mængde fedt afhængig hvor aktiv hunden er.

 • Ved en lille aktiv hund skal fedt indholdet ca. være 10-15%
 • Ved lettere aktivitet stiger fedt indholdet til ca. 18-23%
 • Til aktive hund skal fedtprocenten være ca. 23-30 % fedt.

Omega3 fedtsyrer: Det er vigtig for hundens pels, at den får nogle fedtsyrer fra de rigtige kilder, det kan være fisk i fodret. Det er med til at vedligeholde pelsen, så den bliver flotog glat.

Hvorfor er fodret vigtig for hunden?
Fra fødsel til en fuldvoksen hund omkring 18 måneders alderen, vil hunden gennemgå en stor vækst fysisk. Fra små hunde på 1 kilo til en kæmpe hund på op til 80 kg. Det svarer til en teenager fra 16 til 20 års alderen, hvor væksten er ekstrem. Derfor har det en stor betydning at fodret er det rigtige de første 2 år, så hunden hverken får for lidt eller for meget af mineraler og energi.

En hvalp skal fodres ca. 3-4 gange dagligt, så hundens dagsration skal deles op i 4 måltider fordelt over dagen. Dette skal ske indtil hunden er 5 måneder gammel, derefter fodres den 2 gange dagligt. Du bør ikke gå ordret efter hvad der står på emballagen, det er individuelt hvor mange gram foder hunden skal have, det afhænger af hvor meget motion hunden får. Husk at kigge på hvalps form, er for tyk eller tynd, følg med i udviklingen af kropsopbygningen og tag en beslutning derudfra.

Guiden til at udvælge det helt rigtige hundefoder – tryk her.

Der er ikke en regel uden undtagelse:
Det er naturligvis forskelligt fra hund til hund, hvilket foder der passer bedst til den. Nogle fodertyper har hundens mave svær ved at fordøje, det giver dårlig mave og lugtgener. Andre har behov for mere energi da det er en jagthund og får mere motion. Nogle hunde har kornallergi og skal derfor have kornfrie produkter. Så hvilket foder der er bedst skal være op til den enkelte ejer at vurdere, prøv nogle forskellige kvalitetsfoder, og vurder hvad der virker bedst for hunden.

Nogle tegn på at hunde får det forkerte foder:

 • Pelsen ser ringe ud: Hvis pelsen ser tør, fedtet ud eller den skæller, kan det være et tegn på at hunden får for lidt protein. Eller en forkert protein kilde.
 • Er hunden for tyk: kan man ikke mærke ribbenene, rygrad eller hofter er det et tegn på at hunden får for meget foder, energiindholdet er for højt eller der er for meget fedt i fodret.
 • Er hunden for tynd: Hvis ribbene er alt for tydlige samt andre knogler. Det er tegnet på at hunden får for lidt foder eller det forkerte.
 • Hunden bliver hurtig træt: Det kan være tegn på at foderet har forkert indhold, og ikke har nok energi i. Eller hunden får for lidt at spise.
 • Ser hundens afføring godt ud og er hyppigheden rigtig: Hunden bør alt afhængig af aktivitets niveau besørge mellem 1 og 3 gange dagligt. Jo højere aktivitets niveau jo hyppigere.

Læs om din hund er for tyk!

Tegn på begyndende knogleproblemer ved hunde:
Hvis nogle af nedenstående tegn opstår, bør der tages kontakt til lægen. I samarbejde med lægen skal der fortages nogle ændringer i foderet.

 • Hunden halter på et eller flere ben.
 • Ved tryk på lange knogler i lemmerne vil der være ømhed.
 • Knoglerne omkring led især ved knæ kan blive tykke og indeholde væske.
 • Hundens skinneben kan blive ”buede” og poterne kan pege udad.

Vi anbefaler:

Hundeguide.dk