blank

Forstå de redskaber der skal bruges til en god hund

Hunden har ikke en medfødt viden om hvad den må og ikke må. Det er derfor din opgave at opdrage hunden. At sige hvad hunden ikke må kan give en ineffektiv og unøjagtig proces, derfor skal hunden have at vide hvad den i stedet for. Som hundeejer til en hvalp har du alle muligheder for at forme hunden lige som du ønsker. Der er mange ”redskaber” der kan gøre det mere overskueligt og effektiv.

Værktøj 1: Belønning

En hvalp vil til først ikke kende den ”aftale” i har, at når den gør noget rigtigt får den en belønning. Men den vil hurtig finde ud af når den gør det du ønsker vil den få en belønning, derfor vil den blive utrolig arbejdsvillig og ivrig for at få belønningen.

Vi kan ikke selv afgøre hvilken belønning der er bedst for hunden, det kan være individuelt hvad hunden finder mest interessant under træningen. Det kan eksempelvis være; godbidder, social kontakt, ros, jagt og leg. Nogle hunde forbinder også skældud som belønning, hvis den generelt får for lidt kontakt så kan udskæld ses som en belønning, dette kaldes negativ kontakt. Det vil sige at ignorerer hunden er en hård staf og det kan bruges til din fordel. Straf er generelt ikke en god måde at opdrage sin hund på, da det kan føre til adfærdsproblemer. Hvordan opstår adfærdsproblemer læs her

Næsten alt der bevæger sig er interessant for din hund, da det vækker det indre jagtinstinkt og lysten til leg. Det kan igen drages til din fordel, men være opmærksom på at hunden ikke kommer til at interessere sig for uønskede jagtbelønninger.

Godbidder er den mest anvendte belønningsmetode også en meget effektiv en af slagsen, men pas på du ikke overfodre den med godbidder. I starten ved en ung hund er det en god metode, men når hunden har opfattet øvelsen, bør du gradvis skære ned på godbidderne. Et eksempel på en træningsmetode er at bruge godbidden til at gå pænt eller ”hinter”, hvor man holder godbidden i hånden og får hunden til at gå fint bag ved dig. Efter nogle gang skal godbidden droppes, men hånden holdes stadig i den position hvor godbidden var før.  Når hunden så går fint bag ved dig, skal du rose hunden.

Husk at forkæl din hund med noget godt foder: First Buddy Hundefoder

Værktøj 2: Belønningen skal falde på de rigtige tidspunkter

Det bedste værktøj til en opdragen hund er således belønninger. Derfor skal den belønnes og roses i det helt rigtige tidspunkt, ikke et sekund før eller efter. Nogle gange har du ikke godbidden klar og kan ikke bruge den, men så er det vigtig at have et rosende ord klar. ”god hund” ”dygtig” etc. og husk tonelejet ikke skal være mørk og ”sur”, men lys og venlig. Hunden forstår ikke dine ord, men forstår tonelejet du bruger ved ros og udskæld. Kropssprog og toneleje til hunden

 

Du bør nu finde ud af hvilken godbid hunden ønsker og så få godbidden forbundet med et rosende ord såsom ”dygtig”. Så vil du være klar til at påbegynde træningen. Der kan også bruges en klikker, som er et redskab der laver en klik lyd og efterfølgende vil der komme en godbid. Hunden forstå hurtig at et klik er positiv og der kommer en belønning. Klikkertræningen for nybegyndere

Træn nu meget målrettet på det du ønsker hunden skal vide. Bruger du nu meget tid på dette og bruger de rette belønninger og tidspunkter, vil du få en god opdragen hund. Hvis du efterhånden kender din hund, skal du kunne forudse hvornår hunden vil opsøge uønsket adfærd, så skal du aflede eller rose hunden inden den gør det uønskede. Husk at ros er bedre som skældud.

Eksempler på forudse uønskede episoder kan være:

  • Hunden vil hilse ved at hoppe op, så beløn hunden når den sidder eller står på jorden og gør det i det gæsterne kommer ind. Det er bedre end at sige nej og skubbe hunden ned.
  • Hvis du ved at din hund vil afvige fra et hjemkald, så husk at snakke til hunden på vej hjem, sig noget i stil med ”Ja kom så da” så vil hunden glemme det interessante den ellers havde tænkt sig.

Hav altid en fløjte til træning: hundefløjte til træning

Værktøj 3: Ignorer det, du ikke ønsker af hunden

Som sagt er det ikke den bedste løsning at skælde hunden ud, ved at sige ”NEJ NEEEJ NEEEEEEEEEEJ” da det ofte ikke har en god virkning. Det er bedre at ignorer det hunden har gang i, da den på denne måde ikke får noget ud af det. Fx hvis hunden hopper op, vil det være bedre at vænne ryggen til hunden end at råbe nej, på den måde vil hunden stoppe med at hoppe op da den ikke får opmærksomhed.

Der er dog ikke en regel uden undtagelse, for hvis din hund får noget ud af at lave uønskede episoder hjælper det ikke at ignorer den. Det kan være at stjæle mad fra bordet eller bide i et par sko. Disse episoder vil hunden få en fornøjelse ud af dette, så der skal hunden stoppes.

Værktøj 4: Det er dig der styre belønningerne

Hunde elsker kontakt og det kan også være en belønningsmetode. Men det er dig der bestemmer hvornår hunden skal roses med kontakt. Det skal bruges når hunden gør det du ønsker og ikke når hunden kræver at få kontakt. På den måde styre du showet, dermed ikke sagt at du aldrig skal give hunden opmærksomhed, når den ønsker det. Læs hvordan du får en rolig hund, der ikke søger opmærksomhed konstant

Værktøj 5: Fjern problemet inden det går galt

Uønsket adfærd bør fjernes frem for at løses. Så tænk fremad og fjern sko, lås døren, sæt en babygate op, sæt en line på etc. Dét kan være situationer hvor det kan give pote at, fjerne frem for at løse dumme problemer. Hvis din hund som hvalp ikke har haft mulighed for at tygge i et par sko, vil den bestemt heller ikke gøre det som voksen.

Værktøj 6: Giv hunden et forbud

I nogle situationer er det ganske enkelt ikke nok med belønninger eller ignorere hunden. I disse situationer er det vigtigt at hvalpen forstår at det er forbudt og at den aldrig må gøre det, det kan fx være at hunden stjæler mad fra bordet. Derfor skal i indlære et signal der betyder stop/forbudt, som du kan bruge i de situationer hunden gør noget uacceptabelt. Men dette signal og denne situation skal undgås så vidt muligt, og belønning eller at ignorerer, vil være at fortrække. Du skal derfor træne en øvelse der får printet forbudt ind i hovedet på hvalpen, eksempel:

  • Hav en bunke godbidder på gulvet, hold fast i hundens halsbånd
  • Når hunden bevæger sig hen imod siger du dit stop signal
  • Hver gang hunden det mindste bevæger sig hen mod bunken siger du signalet
  • Så snart hunden trækker sig lidt tilbage, få den en godbid
  • Gentag det indtil hunden ikke længere forsøger at tage bunken med godbidder

Værktøj 7: Gentagelser skaber succes

Hvalpen kan kun koncentrere sig i kort tid af gangen og bliver let distraheret af omgivelser, hunde, mennesker etc. Derfor skal en hvalp have små udfordringer af gangen, og det sker gennem mange gentagelser, da den ikke lærer noget af én træning. Samt skal der trænes forskellige steder, da hunden også forbinder det de lærer sammen med de omgivelser de befinder sig i. En hund der kun trænes i stuen, vil have svært ved at huske det den har lært udenfor.

Du som hundeejer skal have god tålmodighed og et roligt temperament, så hunden kan forbinde øvelser med kommandoer og kropssprog. Hvis du er vedholden, tålmodig og giver hunden tid til at lære, vil du får en god hund. Tænk små skridt af gangen og øv på basis træning og så først byg på bagefter.  Læs om basistræning og lydighed

Hundeguide.dk