Det kommer formentligt ikke som nogen overraskelse, men hvis din hund eksempelvis drikker kølervæske, spiser p-piller, sovepiller eller anden form for medicin, så er det rigtigt alvorligt. Det er dog ikke kun disse ting, som kan vise sig at blive en alvorlig affære, idet hunde også kan blive syge at vores mad. Vi vil derfor i denne artikel komme nærmere ind på, hvilke 6 ting der kan være farlig for din hund at spise.

Chokolade
Lige så lækker chokolade er for os, lige så farligt er det for hunde. Chokolade er nemlig blandt de allerstørste syndere. I chokolade finder vi nemlig stoffet theobromine, som hunde i værste fald kan dø af. En tommelfingerregel hertil er, at jo mørkere chokoladen er, desto farligere er det for hunde. Der skal faktisk ikke mere end 30 gram chokolade til, for at slå en hund ihjel på 15 kg! Dette skyldes at theobromine får hundens hjerte til at slå hurtigere, og hvorefter det kan ende med et hjerteanfald. Læs mere

Rosiner
Det kan potentielt set være dødeligt, hvis hunde spiser enten vindruer eller rosiner, da dette kan føre til nyresvigt. Vi skal dog skynde os og sige, at det på nuværende tidspunkt ikke er afdækket præcist, hvilke stoffer der kan ødelægge nyrerne. Den giftige dosis ligger på én til otte rosiner/vindruer pr. kilo (hundens vægt). Det er dog ikke alle hunde, som bliver syge af en sådan dosis. Der er nemlig mange hunde, som har spist både rosiner og vindruer gennem hele livet, og uden at blive syge af det. Omvendt, så kan andre hunde ikke tåle den mindste dosis, og vil i stedet dø af selv en lille mængde rosiner eller vindruer.

Nødder
Det er ikke alle nødder der er giftige for hunde. Du skal dog især være opmærksom på valnødder og macadamianødder, som er særdeles giftige for hunde, idet disse nødder kan føre til lammelser og i sidste ende døden. Og det går faktisk hurtigt. Indenfor 12 timer så kan hunden blive ramt af de første symptomer, hvilket eksempelvis kunne være feber, at miste balanceevnen og kaste op. Symptomerne bliver blot værre, hvis hunden har spist chokolade med nødder i.

Løg og løgplanter
I de forskellige løgplanter er der nogle giftstoffer, som kan ende med at ødelægge hundens røde blodlegemer. Dette kan resultere i akut og pludselig blodmangel samt alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Avocado
I avocado finder vi stoffet persin, som er særdeles giftigt for langt de fleste dyr, herunder også hunde. Stoffet persin vil både være at finde i frugtkødet, stenen samt planten. Hvis hunden indtager dette stof, så kan det i værste fald betyde akut celle død i hjertemuskulaturen og i mælkekirtlerne.

Slik
I slik finder vi stoffet xylitol, som hunde bestemt ikke skal have for meget af, idet dette kan føre til et pludseligt fald i hundens blodsukkerniveau. Symptomerne vil være, at hunden begynder at kaste op, blive sløv, ryste og i endnu værre tilfælde begynder at krampe, som dernæst kan føre til bevidstløshed.

Hvis din hund har spist noget farligt

Hvis uheldet skulle være ude, og din hund har spist noget, som kan ende med at være dødeligt, så skal du omgående ringe til en dyrlæge. Selvom det måske kan være svært at samle sig, så er det utroligt vigtigt, at du giver dyrlægen klar besked om, hvad din hund har spist. Dette kan nemlig i sidste ende vise sig at blive alt afgørende for, hvorvidt hunden overlever eller ej. Du skal med andre ord ikke tøve – ring ALTID til dyrlægen, hvis der skulle opstå den mindste tvivl. Hellere én gang for meget, som omvendt!

Hundeguide.dk