blank

Forklaring:

Socialiseringsprocessen er en vigtig del af hundens udvikling, den har brug for at kunne genkende og interagere med andre levende væsner. Det vil sige at du i socialiseringsfasen skal give hunden en masse positive indtryk, af den verden den skal færdes i de næste 10-13 år. Derfor er det vigtig at hunden kommer ud og ser en masse som den også vil omgås med som voksen hund, det kan være:

  • andre hunde
  • Mennesker
  • Dyr
  • Maskiner
  • Larm
  • Køretøjer

Når din hvalp får en positiv oplevelse i bagagen, vil den som voksen ikke have problemer med den pågældende ting. Derimod hvis hunden får en dårlig oplevelse eller slet ikke har set det før, kan det give en utryg og aggressiv hund.

Har du en kat i husstanden, er det også en god ide at præsentere dem for hinanden så hurtigt som muligt. Dermed vil hunden acceptere katten når den bliver voksen, så skal du ikke frygte for kattens helbred. Således skal du også gøre med andre oplevelser du ønsker at hunden skal kunne håndtere.

Adfærdsproblemer kan forbygges ved socialiseringen:

Ved adfærdsproblemer ved voksne hunde kunne have været undgået ved en tidlig socialisering af hunden. Det er derfor utrolig vigtigt at du socialisere din hund, således at du ikke skal ærgre dig over at hunden ikke kan med andre hunde.

Dog er det vigtig at din nye hvalp ikke får en dårlig oplevelse med andre hunde i perioden fra 6 til 12 uger. Hvis din hvalp skulle blive bidt af en aggressiv hund i denne periode, vil det ofte resultere i en aggressiv voksenhund.

Derfor er det vigtig at få en positiv eller neutral oplevelse af alle situationer, mennesker, køretøjer etc.

Hvis den ikke har mødt lyden af en bus eller tog i socialiseringsperioden, kan hunden blive utryg og blive aggressiv i situationen.

Lad hvalpen tilvænne sig sit nye hjem inden den bliver socialiseret

Lad hunden falde til ro og føle sig tryg i sit nye hjem, det tager ofte omkring de 14 dage før den er faldet helt til. Hvis du tager hvalpen med på tur inden den er tryg hjemme, vil den få for mange indtryk og kan så føre til stres. Derfor er det en hårfin balance gang, hvor den skal nå at se en masse men ikke før den er faldet til. Derfor skal du skynde dig langsomt med at få den socialiseret. Hvalpen skal ud og se så meget som muligt alt fra forskellige lyde, børn, dyr, maskiner, køretur, lugte, smagt etc.. Men stille og rolig og sørg for at den altid er tryg når du er der, således den får en god oplevelse første gang. For det er det der vil sætte i erindringen resten af livet. Det kan godt være hårdt for en hvalp med alle de indtryk, derfor hvis den har brug for hvile, skal den sove. Du skal ikke forsøge at vågne den fordi den er sød og i skal afsted, den har brug for at sove ca. i 20 timer om dagen.

Vigtigt at møde andre hunde

Hvalpen skal ud og møde artfæller i alle størrelse og køn, det skal være høflige hunde der ikke gør hvalpen fortræd (en dårlig oplevelse, kan præge hvalpen negativ senere hen). Det er dit ansvar at hvalpen komme til at hilse høflig uden det bliver alt for vildt.

Alle typer af hunde er godt at møde, store, små, andre hvalpe, hanhunde hunhunde. Det kan være mange hunde at skulle hilse på, derfor er det en god ide at gå til hvalpetræning.

Hvalpen skal møde små børn, da små børn har en tendens til at være uforudsigelige. De skriger, råber, slår, uforudsigelige bevægelser og løb. Det er vigtigt at hunden forstår at børn ikke er farlige eller skal jages. Små børn er på hundens højdeniveau, og det kan være fatalt hvis en hund bliver voldsom fordi den ikke er socialiseret med små børn. Derfor skal man heller aldrig lade børn være alene med en hund.

Præsenter hvalpen for mange omgivelser

I starten vil hunden skulle vænne sig til den larm der er i dit eget hus, støvsugeren, opvaskemaskinen, blender, tv’et osv. Husk at hvalpen har en meget god høresans, meget bedre end din.

Den skal ud og vænne sig til trafikken, hvor bilerne larmer dernæst skal den lære at ignorer det. I kan starte med at gå på en stille vej, og gradvist øge trafikken således i til sidst kan gå inde midt i centrum.

Socialiseringen er ikke kun i 12 uger – men det første år

Socialiseringen stopper ikke bare fordi din hund nu er 12 uger. Du skal i det første år blive ved med at socialisere hunden gennem det første år, så hunden forsat bliver udsat for indtryk som den kan lagre i hukommelsen. Det kan være med til at styrke de indtryk den har fået inden for de første par uger.

blank
Hundeguide.dk