Her er grunden til du skal have hvalpefoder

Når man tænker over udregningen af hundeår til menneskeår, kan du se at hunden udvikler sig lige så meget på ét år som et menneske gør på 15 år. Derfor er det meget vigtigt at det hundefoder hvalpen får er af den rigtige kvalitet. Væksten af hundehvalpen er sammenstikket af disse faktorer:

 • Hormonerne – blandt andet væksthormoner og kønshormoner – se faserne her
 • Mængden af motionen til hunden
 • Tildelte næringsstoffer – blandt andet gennem fodret
 • Gener der er nedarvet

Derfor har god afstamning og den korrekte sammensatte foder en indvirkning på hundens vækst. Fodret har en stor indflydelse på hundens senere voksenliv.

Begrebet hvalpefoder er ikke den rigtige betegnelse – vækstfoder ville være den rigtige betegnelse. Da det er specielt sammensatte råvarer, vitaminer, mineraler, protein, fedt, kulhydrater, omega fedtsyrer etc. der gør udslaget for hundens vækst i det første års tid. Med et godt foder har hunden de mest optimale betingelser for væksten og knogleudvikling.

blank

15 kg Sportsman's Pride hvalpefoder

Pris: 440,00 DDK

blank
blank

14 kg First Buddy hvalpefoder

Pris: 496,00 DKK

blank
blank

blank15 kg Fromm Large Breed Puppy Gold – hvalpefoder

Pris: blank473,00 DDK

blank

Skal alle hvalpe have det samme hvalpefoder?

Hvis du har et solidt godt kvalitetsfoder som ovenstående produkter, kan de bruges til alle hunderacer. Dog skal man være opmærksom på mængden af fodret. Vækstforøgelsen af de forskellige racer er meget forskelligt, hvorfor det også er vigtigt at de får den anbefalede mængde til netop den race du har. Derfor skal du altid kigge på fodrets anbefalinger, hvor meget din hund skal have i sin vægtklasse.

Det rigtige foder – samt den korrekte brug af fodret

 • Der er ingen grund til at give kosttilskud, mineraltilskud – især kalcium er der ingen grund til, til det rigtige afbalancerede foder.
 • Fodret skal være afbalanceret og indeholde det hunden skal bruge, således vil hunden få en normal vækst og almindelige kropsfunktioner opretholdes.
 • Væksten skal foregå med rolig tempo, således kan hvalpen få fuldt udbytte af sine genetiske nedarvede potentialer. Det er den vigtigste del af hundens liv, hvor knoglerne er i stand til at vokse, men væksten skal være under kontrol, så der ikke forekommer unormal vækst.
 • Der er ingen grund til at være nervøs for om hunden bliver stor nok, når der fodres med kontrolleret hånd. Hvalpen vil blive lige så stor som de hvalpe der får for ”meget” foder i starten, men det vil bare foregå under kontrollerede forhold, hvor hunden vil udvikle og opnå sit bedste potentiale. Væksten vil opnås på en sundere og mere naturlig måde.
 • Kendetegn ved en sund hvalp er at den er slank og veludviklet. En overvægtig hvalp vil have tendens til at udvikle led problemer og
 • Hvalpen skal have ro til at spise og det skal være velsmagende uden at gå på kompromis med indholdet.
 • Undgå at overfodre sin hvalp/unghund, overvægt skyldes at hunden indtager flere kalorier end den forbrænder. Se om din hund er for tyk?

Proteinet i hvalpefodret:

Der har været myter om at hvalpen skal have voksenfoder, fordi det kan være skadeligt med så meget protein i fodret. Men det er absolut ikke rigtig, tvært imod hvalpen har brug for det ekstra protein i det første år. Proteinet er byggestenen for hunden, at den får de optimale muligheder for at vokse og udvikle sig. Dog kan det også give vækstproblemer hvis man overfodre hvalpen, derfor skal den have den rette mængde.

Se også: Hvor længe skal du anvende hvalpefoder?

Hundeguide.dk