Mange spørger sig selv, hvad end man er ny hundeejer eller ej – hvor meget motion har en hundehvalp brug for? Det bedste og mest almindeligt råd, er en halv times gåtur to-tre gange om dagen. Men i denne vurdering, skal man da også tage højde for hvalpens kropsform, vækst og ikke mindst race.

Stort set alle hvalpe ligner nogle, der er forsynet med batterier med ekstra lang levetid, men de har også brug for en masse hvile, for at kunne vokse. Faktisk så kan det være decideret skadeligt for hvalpen, hvis den ikke får nok hvilke. Jo større din hvalp er, desto større risiko er der for, at den får problemer med leddene samt udvikler alvorlige sundhedsproblemer, hvis den får alt for meget motion.

Lidt motion i begyndelsen

Du må for alt i verden ikke lægge for hårdt ud, idet hvalpen kan ende med at blive stiv og træt, hvilket måske også gælder for ejeren. Når I kommer hjem fra en gåtur, så er det vigtigt at hvalpen har mulighed for at hvile sig – hvis det er solskin og varmt, så skal den hvile sig i skyggen. Mindst lige så vigtigt er det, at den har noget koldt vand. Er det i stedet vinter, så skal den kunne hvile sig et varmt sted, hvor der naturligvis ingen træk er.

blank

Den rette motion til den rette race

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at en whippet har brug for betydelige længere gåture, end f.eks. en basset hound. Der er samtidigt nogle racer med korte næser som f.eks. boxer, moppe og bulldog, som kan ende med at få kraftigt åndedrætsproblemer, og hermed har de brug for langt kortere gåture, men samtidigt mange af slagsen. Hvis du på et tidspunkt opdager, at din hvalp ikke trækker vejret normalt før, under eller efter en gåtur, så bør og skal du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.

Træning og motion går hånd i hånd

Hvalpens krop har brug for regelmæssig motion, men husk ikke at overdrive. Motion er samtidigt med til at hunden ikke keder sig, og hermed ikke udvikler en destruktiv adfærd. Du kan med fordel inkludere nogle træningssessioner i hundens motionsrutine, hvilket betyder to fluer med et smæk samtidigt med, at det er sjovt og underholdende for hunden.

Du kan med fordel lære hvalpen i en tidlig alder, hvordan den går i snor ved siden af dig – i stedet for at det er “hunden der trækker ejeren”.

Vælg det rigtige legetøj til hvalpen

Hvis du spørger os og vores hunde, så er noget af det sjoveste legetøj bolde og frisbee’s. Når dette så er sagt, så skal du være særligt opmærksom på, hvad du rykker ud af hvalpens mund, idet hvalpens tænder på ingen måde tåler voldsomme lege. Hvis du mangler inspiration, eller blot er på udkig efter lidt nyt legetøj til hvalpen eller din hund, så kan du med fordel slå et smut forbi dyreverdenen.dk & bullerbox.dk.

blank

Hold dig til samme motionsrutine

En hundehvalp er mest aktiv om morgenen, og igen til aften. Det er derfor en god ide, at motionere med hvalpen om morgenen og om aftenen. Du bør heller ikke motionere med hvalpen, lige efter den har spist. Vejret i Danmark er mere end ustabilt, og hvis det en dag er dårligt vejr, så kan du med fordel forkorte gåturen. Selvom turen bliver en smule kort, så er det vigtigt at du ikke dropper gåturen, da hvalpen ellers vil savne dens rutine.

Hundeguide.dk