Hvalpe skal den første tid igennem renlighedstræning. En voksen hund der tisser eller besørger indenfor kan skyldes et medicinsk problem, en sygdom eller blot et adfærdsproblem. Det kan være hunden aldrig har lært at være renlig indenfor, det kan være svært at vænne hunden af med igen.

Hvornår skal min hvalp være renlig indenfor?

Allerede fra 8 ugers alderen skal træningen starte, det kræver en stor portion tålmodighed for at få det til at lykkedes. Undersøgelser har påvist at hunde i 8.5 uges alderen helst fremadrettet vil tisse på det grundlag den gør i denne periode. Det vil sige hvis du har været omhyggeligt med at få hunden ud på græs i denne periode, vil den også fortrække at gøre det på græs når den er voksen. Derfor har du som ejer mulighed for at præge hunden fra starten.

Hvalpen har behov for at tisse meget hyppigt, gerne én gang i timen, efter den har spist, sovet, leget, taget en lur, inden sengetid, første om morgenen etc. hvis du er vedholdende med dette bliver hunden renlig på et tidspunkt. En hund kan når den er 8 måneder gammel holde vandet lige så godt som en fuldvoksen hund. Dog bør en hund være renlig ved 4-5 måneders alderen, hvis den ikke er det bør du konsultere dig med en dyrlæge for at få nogle råd eller en forklaring på hvorfor.

Råd til renlighed:

  • Husk der aldrig må skældes ud eller straffes når hunden har tisset eller besørget indenfor. Den ved ikke hvad den har gjort galt, når den har tisset mens du ikke var hjemme. Det giver kun en usikker hund hvis der skældes på noget den har gjort tidligere, den kan ikke huske så langt tilbage. Hvis du tager den på fast gerning er det ok at sige NEJ og skynde dig at sætte hunden ud.
  • Hvis hunden er kommet til at gøre det indenfor, er det vigtigt at du omhyggeligt gør rent i det område. Du skal fjerne urenheder og dårlig lugt, hunden har tilbøjelighed til at tisse der hvor den plejer, og hvis det lugter af ”toilet” kan den fejlagtig tro det er her den skal tisse.
  • Hunden skal have noget kvalitetsfoder den optages maksimalt i hundes krop, hvis der er for meget hunden ikke kan optage i kroppen, skal det udskilles igen. Det vil sige at hunden skal lave afføring oftere med dårligt foder, frem for godt foder.
  • Vigtigt at øve renlighedstræning lige fra 8. uge og især den først uge. Da det er bevidst at grundlaget hunden besørger på ved 8.5 uge, er her den helst vil besørge fremadrettet.
  • Husk at ros hunden når den laver afføring og tisser udenfor, den ved at du er glad for det den gør og en hund vil gøre alt for at behage dig.
  • Husk at hunden skal ud og luftes godt inden sengetid, og skal ud som det første om morgenen.
  • En omgang motion til hunden ved fx løb, fremmer hundens mavetarmperistaltik. Det sætter gang i hundens mave og den skal lave afføring.
Hundeguide.dk