Ligesom os mennesker, så elsker hunde chokolade, såfremt at de får lov til at smage på chokoladen. Forskellen er dog, at hunde har svært ved at tåle det, selv i meget små mængder. Årsagen hertil er, at hunden forgiftes. Chokolade forgiftning er den hyppigste forgiftning blandt hunde.
Generelt bør du undgå at fodre dyr med chokolade, da flere dyr er følsomme herfor.

Hvorfor er chokolade giftig?

Chokolade indeholder stofferne theobromin og koffein. Vi mennesker har ikke noget problem med at udskille og/eller fordøje theobromin. Hos mennesker er halveringstiden 2-3 timer, hvorimod den hos hunde er omkring 18 timer. Indtil stoffet nedbrydes, ophobes det i hundens krop, og kan i den forbindelse påvirke forskellige organer. Indledningsvist vil det være centralnervesystemet, men dernæst også hjerte- og karsystemet, respirationssystemet, og urinvejssystemet, som alle kan påvirkes.

Hvilke symptomer får min hund?

Nogle af de symptomer man oftest ser, er opkast med blod i, forøget tørst og hyppig vandladning. Derudover kan din hund udvise hyperexcitabilitet, hyperirritabilitet, hurtig hjerterytme, stønnen, ukoordinerede bevægelse og spjætten.

Ofte vil symptomerne begynde et par timer efter indtagelse af chokoladen, da theobromin langsomt nedbrydes, kan det tage op til 24 timer før de første symptomer er der, mens der kan gå op til 3 dage før de igen er væk.

Hvordan behandles en chokoladeforgiftning?

Til dato har man ikke opfundet en specifik modgift mod chokoladeforgiftning og stoffet theobromin. I stedet anbefales akut dyrlægehjælp, som vil fremprovokere opkastning, give aktivt kul og såfremt at forgiftning skulle være sket, vil dyrlægen formentlig indsprøjte intravenøs væske.
Er du det mindste i tvivl er den klare anbefaling at ringe til din dyrlæge, og konsultere denne.

Hvad skal jeg så gøre for at undgå en chokoladeforgiftning?
Svaret herpå er meget simpelt. Du skal ikke fodre din hund med chokolade. Du bør sørge for, at chokoladen ikke er tilgængelig, og i stedet fodre hunden med råvare, som naturligt er gode for din hund. Det giver et rigt hundeliv uden komplikationer.

Hundeguide.dk