blank

Hunden er et dyr og er meget forskelligt fra mennesket. Men den har de samme sanser som os, dog bare ikke i samme grad. Hunden har deres egenskaber som os mennesker kan bruge til meget brugbart. Både arbejdsmæssigt og på hobbyplan. Det kan være blodhunde, jagthunde, narkohunde, vagthunde etc.

Høresansen:
Hundens høresans er meget bedre end menneskets, den kan hører lyde meget længere væk. Helt op til 4 gange længere end os mennesker, og høje frekvenser som vi ikke kan hører, kan hunden. Hunden kan hører op til 40-60.000 hz. Derfor bruge mange også disse ”stille” fløjter hvor frekvensen er så høj at vi mennesker ikke kan hører dem.

Smagssansen:
Her har huden mindre smagsløg end menneskets, 2000 smagsløg i forhold til vores 9000 smagsløg. Hundens smagsløg er ikke lavet til sur, sødt og krydret. De er lavet til kød og fedt. Derfor er der ingen grund til at give hunden menneskeføde.

Se hvordan du skal fodre din hund.

Lugtesansen:
Vi mennesker vil bruge vores synssans, når vi kommer hen til et nyt område, hunden vil stikke snuden til jorden og finde information under bladene. Hunde bruger næsen til meget. Det at snuse i andre hundes bagdel, en lygtepæl eller en græsplet. De kan samle information som vi ikke kan forstille os, ved lygtepælen kan hunden samle information om andre hunde i området, alder, køn, hvornår de gik forbi etc.
Den del af hjernen der bruges til at bearbejder dufte, er fire gange mere kompleks som menneskets. Hunden har 220.000.000 lugteceller i næsten i forhold til små 4.000.000 som mennesket har. Hunden kan registrere en lugt på en koncentration under en milliardtedele, og kan spore 300 timer gammel spor og sporhunde har bevist at kunne følge spor op til 210 kilometer.

Synssansen:
Hunden har ikke et godt syn, den ser ikke lige så godt som os. Den har svær ved at se forskellige farver og nuancer. Den kan fx ikke se grøn og rød, hvorfor den også skal snuse sig frem til det røde blod i græsset. Dog ser hunden bedre i mørke end mennesket gør, hvorfor hundens øjne også lyser i mørket. Hunden er også rigtig god til at se bevægelse, hvorfor en hund på and- og gåsejagt ofte også ser fuglen før vi gør.

Poter frem for fingre(følesans):
Hunden har ikke vores nyttige hænder, derfor må de benytte sig af andre midler, som er deres poter og kæber. Kæben bruges til at samle ting op med, derfor vælger hvalpen at bruge munden til at undersøge, tygge og bide i alt.

Den sjette sans?
Man har en mistanke til at hunden har den sjette sans, at den kan mærke inden epileptiker får deres anfald, at hunde har fundet hjem over tusindvis af kilometer. Eller hunden kan mærke at ejeren snart kommer hjem. Så der er måske en sjette sans vi mennesker ikke kender til.

 

blank
Hundeguide.dk