Hunden og mennesket taler ikke samme sprog og kan tit kommunikere forbi hinanden. Det kan være frustrerende for både ejer og hund. Nogle signaler er nemme at forstå, så vi ved hvad hunden vil eller føler, andre er svære at forstå. Disse signaler er gode at kunne læse, så hunden ikke mistrives. Hundens sprog til os er gennem deres kropssprog, vi ved alle at en logrende hale betyder en glad hund. Men ved du hvad det vil sige når hunden slikker sig selv på næsen eller gaber? Når vi ved hvad signalerne betyder, kan vi reagere hensigtsmæssigt så alle har det godt. Til de grove meddelelser vil hunden måske bruge lyde til at få budskabet yderligere frem.

Se hundens sanser her

Husk hunden ikke kan sige hvad den vil, eller tage den frihed selv at hente nyt vand til vandskålen eller selv gå en tur ved stranden. Derfor bør ejeren altid holde øje med signalerne, denne opmærksomhed kan give en gladere hund.

Øjne:
Hunden bruger store øjne i situationer hvor den føler sig overlegen og oven på. Den vil stirre med store øjne og fastholde øjenkontakt uden at blinke. Modsat en hund der er underlegen vil kigge væk eller have smalle øjne.
Din fordel: Hvis du ønsker at understøtte dit forbud mod at bide i skoen, kan du kigge med store øjne ind i hundens. Dette vil hjælpe budskabet til hunden samtidig med at du giver hunden et NEJ.
Hvis du vil have hunden føler sig tilpas, fx ved træningen, kan du lave smalle øjne og undgå direkte øjenkontakt. Det vil få hunden til at føle sig tilpas og træningen vil gå lidt lettere.

Ørene:
Ørene taler tydelig kropssprog, den kan vise mange følelser med forskellige positioner af ørene. En generel betegnelse vil sige at fremadrette øre, signalere at hunden viser styrke og selvtillid. Bagudrettet kan være både angst men også venlighed og underlegenhed.
Tænder:
Når en hund visser bisser så er det ikke fordi den smiler. Den er utryg og bange, den ønsker ikke at du kommer tættere på.

Halen:
Halens signaler er ligeledes mange, det primære er dog hunden nuværende humør. En hale logrende fra side til side er en forventningsfuld og glad hund. Halen mellem benene viser at hunden er utryg og ked af det.

Hunden slikker sig selv på næsen:
Hunden vil i en presset situation slikke sig selv på næsen, den kan være en smule bekymret.

En hund der gaber:
Det er en anspændt hund, der prøver at dæmpe det. Den er lidt nervøs eller bekymret. Det er ikke fordi den er træt.

Tillid:
En afslappet hund i terrænet med en opadrettet hale signalerer tillid. Det er en sikker hund. Ved træning og ros vil du opbygge tillid til din hund, det kan fx gøre igen lydighedstræning.

Vender hovedet væk:
Tager du en hund op til hovedet og vil snakke eller give den et kys og den vender hovedet væk. Her vil hunden føle sig fanget og overvældet og ønsker at komme væk fra positionen.

Husk at du ikke kan kræve respekt fra din hund, det skal du gøre dig fortjent til. Lær hundens signaler og bliv alfa lederen. Du skal med dens signaler hjælpe dig og hunden. Du kan også bruge signalerne imod hunden ved træning eller anden daglige aktiviteter.
Husk hunden ønsker ikke at være alfa, men hvis den ikke mener du er godt nok til at beskytte familien, vil hunden tage rollen som leder til sig, og ikke respektere dig så meget.

Vi anbefaler dette hundefoder:

Hundeguide.dk