Parringen og løbetid:
Når hunden kommer i løbetid vil hun efterhånden blive klar til at parre sig. Man siger som regel at hunden er klar ved 12-13. dag til at blive parret, men det kan varierer fra hund til hund. Når blodet fra tæven går fra rødt til nærmest gult og tyndt vil hunden være klar. Men når tæven er klar vil hun selv stille sig til, den vil nærmest bakke hen til hanhunden og slå halen til side.

Det kan godt ligne lidt en parringsdans når hundene vimser om hinanden, efter et stykke tid vil hanhunden hoppe op på tæven, hvis det er første gang hanhunden parrer, kan man risikere at skulle hjælpe med at ramme. Når det så lykkedes vil hundene hænge fast bagende mod bagende, det kan godt se lidt voldsomt ud, men de kan sagtens klare sige selv. Efter ca. 20 minutter vil hundene frigøres fra hinanden. Det er ikke altid hundene hænger sammen, men derfor kan tæven godt være befrugtet.

Se populære hundenavne.

Grunden til de hænger sammen:
Hanhundens penis vil svulme op inde i tæven, det er fysisk umulig at skille dem ad, uden at ødelægge hanhundens penis. Hundens penis vil svulme op til 2-3 gange dens normale størrelse og vil nærmest være kugleformet, og kan ikke komme ud før den er aftaget til normal størrelse. Grunden er at hanhunden vil være sikker på at æggene bliver befrugtet med hans sæd.

Er hunden drægtig?
Tæven går i 9 uger og er drægtig, på 9. ugen vil hunden føde. Tæven vil ikke vise nogle store symptomer på drægtighed de første 6 uger, appetitten kan stige, så sørg for noget kvalitetsfoder med rigeligt med protein og kalk. Når uge 6 er overstået vil hunden begynde at blive større omkring lænden og dernæst bugen. En uge inden hunden skal føde vil livmoderen synke ned fordi hvalpene bliver større og ligger tungt på selve bugvæggen. Her sidst i uge 8 vil der være muligt at klemme mælk ud af de forstørrede mælkekirtler.

Falsk drægtighed:
Det er ikke helt unormalt at en tæve bliver falsk drægtig. Hunden vil opføre sig som normal, alle symptomer vil vise sig, men der er dog bare ikke nogle fostre i maven. Hunden kan blive helt hvalpe syg og hente bamser etc. og ligge med dem i sin kurv.

Forberedelse til fødsel:
Der skal laves en fødekasse, hvor hunden føler sig tryg og sikker. Kassen skal være så tæven kan hoppe op i kassen uden at hvalpene kan hoppe ud. Samt skal kasse passe til hundens størrelse, den må ikke være for stor, for hunden skal kunne samle hvalpene når de skal die.
Underlaget skal kunne udskiftes, da fødslen vil være våd. Samt vil hvalpene hurtig tisse og lave afføring i kassen. Derfor er aviser ideelle til underlaget. Husk en saks til at klippe hvalpenes navlestreng over, hvis tæven ikke kan nå at bide dem over.

Se også: vejledning til tævens fødsel

Gode redskaber at have ved selve fødslen:
Papir, kuglepen, vægt, engangssprøjte, køkkenrulle, saks, engangsklude, håndklæder og Dyrlægens nummer.

Drægtighedskalenderen:
Dag 1) æggeløsning ved tæven, første parring foregår.
Dag 2-7) parringer med 1 dags mellemrum – hunden skal ikke stresses de første 3 uger.
Dag 14) mulig adfærdsændring – humør svingninger, tæven kan blive mere kærlig eller modsat ikke vise interesse i dig. Læs om adfærdsproblemer her.
Dag 17) ændring i appetitten, brystknuder udvikles en smule.
Dag 18) farven på brystvorter kan ændre sig til pink og forstørres lidt.
Dag 20) morgenkvalme pga. hormonelle ændringer. Appetitten er ikke så god lige her, bland lidt godt i maden for at få tæven til at spise, det burde maksimalt være i en uge. Tæven kan virke uinteresseret i dig. Fostrene sætter sig fast i livmoderen, det kan få tæven til at bløde lidt.
Dag 25) dyrlægen kan nu ved en scanning fortælle om tæven er drægtig. Fostrene vil nu de næste 14 dage udvikle vigtige organger, din hunds appetit stiger.
Dag 27) servere mad flere gange dagligt til din hund. Vælg noget foder med meget energi.
Dag 31) portionsstørrelserne skal forøges, energien skal bruges på hvalpenes udvikling. Men overfoder ikke hunden, overvægt kan føre til besvær ved fødsel.
Dag 32) fostrene begynder nu at lige små hunde. De har overstået de mest risikable dage.
Dag 36) hvalpene fylder mere, og maven vil se lidt mere udspilet ud. Der skal serveres mindre måltider men flere gange dagligt.
Dag 37-42) bugen på tæven bliver mere synlig for dig. Tæven kan få en klar væske fra skeden, det er normalt.
Dag 44) ved at føle på maven, kan hvalpene fornærmes.
Dag 47-48) hunden holder sig selv renlig, og holder lidt afstand fra dig.
Dag 49) tæven er mere selvstændig, bruger ikke tid med dig. Hun bliver stor og hvalpene har næsten en nyfødt hvalps størrelse. Hvalpene kan føles og ses på maven. For første gang i perioden at hvalpene kan ses på røntgenbilleder. Tæven begynder at lede efter et sted at føde, du skal nu præsentere hende for fødekassen
Dag 50) brystvorterne begynder at indeholde råmælk. Hvalpene fylder så meget i maven, at der ikke er så meget plads til mad, foder tæven med små portioner ad gangen.
Dag 53) stadig søgen efter steder at føde, også steder som du ikke synes gode. Bliv ved med at fodre hunden med små portioner. Tæven vil stadig blive større.
Dag 55) du skal fremadrettet hjælpe med at holde hunden renlig, trim gerne hår væk omkring brystvorterne.
Dag 56) hvalpene har nu fået pels, de er meget aktive i maven og er ved at finde position til at komme ud.
o Tæven skal minimum tilbydes fødekassen 7 dage før fødsel, hun vil føle sig tryg her. Hun vil begynde at ”grave” i kassen for at bygge rede.
Dag 57) mælk kan flyde fra brystvorterne. Mælkekirtlerne vil vokse det sidste stykke tid. Hvalpe der er født før denne dag, vil være for unge til at overleve. Den sidste uge her inden fødsel bør du tage tævens temperatur, den bør ligge omkring 37-38,5. 24 timer inden fødsel vil tævens temperatur falde én grad. En ildelugtende lugt fra skeden kan skyldtes døde fostre, ring til dyrlægen de kan måske rede de sidste overlevende.
Dag 58) gode chancer for overlevelse af hvalpe hvis de fødes efter denne dag.
Dag 60-61) det er lige op over, tævens temperatur vil falde 1 grad 24 timer inden fødsel.
62-66) Det er meget sandsynlig at tæven vil føde i denne periode. Hunden vil være meget rastløst og du vil ikke være i tvivl om at den er ved at føde. Den puster og stønner og er nervøs.

Vi anbefaler disse populære produkter:

Hundeguide.dk