Det kan være et sjovt projekt at bygge sin egen fødekasse til hunden. Det kræver hverken de store håndværkere evner eller være dyrt at bygge. Tvært imod kan det være et hygge projekt du kan lave sammen med dine børn.

Der er dog nogle problemstillinger mht. hygiejne, komfort, sikkerhed og skader på gulve du skal tage hensyn til.

Du vil i denne artikel læse gode råd og vejledning ved at bygge en hvalpekasse, samt tips til placering og indretning af et stille område til din drægtige tæve.

blank

Hvornår skal tæven introduceres for fødekassen?

Det allerseneste tæven skal introduceres for fødekassen er en uge før fødsel, det anbefales dog at gøre det 2 uger inden. Således at tæven kan acceptere og føle sig tryg i den nye kasse. Hvis du ikke sørger for at finde en fødekasse inden 7 dage, kan du risikere at tæven begynder at ”bygge” sin rede i sofaen, klædeskab eller andet.

 

Materialer til fødekassen

Materialerne bør ikke have en sugeevne, der tager væske til sig(her tænkes specielt på bunden). Materialerne skal være let at rengøre. Derfor bør en fødekasse ikke være en papkasse, eller en træbund der kan suge.

Nu skal du have mange aviser samlet sammen, de skal nemlig bruges i bunden af kassen. De vil medvirke til at holde hvalpene tørre, aviserne skal tage imod tis og afføring fra hvalpene. Tæven kan ikke nå at gøre alt rent.

Aviserne skal dække bunden af fødekassen helt, og skal skiftes ud når de er våde og ulækre. Det siges at man ikke skal skifte aviserne før de trænger til det. Da aviserne vil indeholde nogle dufte fra moderen, som virker bebyggende for hvalpene.

Læs også: Foder til drægtig tæve

Fødekasse mål: Hvordan laver jeg en fødekasse?

Der findes ingen standard mål for en fødekasse, fordi det afhænger af størrelsen af hunden og hvalpene. Hvis en kasse bliver for stor kan hvalpene være svær for tæven at holde styr på, dermed kan det være nogle hvalpe der bliver forsømt og ikke får nok foder. Hvis kassen er for lille kan du risikere at tæven ligger oven på nogle hvalpe og de dermed bliver kvalt.

Der er en tommelfingerregel der siger at fødekassen skal være så lang at tæven kan strække sig fuld ud, bredden skal være det halve af længden. Siderne på kassen skal være så højt at hvalpene ikke kan hoppe ud, men lav nok til at tæven kan hoppe ind. Der kan også laves en låge, som også kan bruges som rampe til tæven og til hvalpene når de er gamle nok til at komme ud af kassen.(se YouTube link nederst i artiklen – her ses lågen/rampen)

blank

Rampen der kan hjælpe tæven op.

Hvis du vil undgå at hvalpene bliver mast af tæven, kan der bruges rundstokke rundt i kanterne. Rundstokkene skal placeres ca. 10 cm fra kanterne på fødekassen og i højden af 10 cm fra bunden. Med disse rundstok sørger du for at hvalpene har 10 cm rundt i hele kassen, hvor tæven ikke kan ligge på dem.

Bunden skal hæves fra gulvet, i tilfælde af et koldt gulv. Derfor bør kassen hæves et par cm fra gulvplan.

blank

Stille og rolige omgivelser

Placeringen af fødekassen skal være et sted hvor tæven kan være uforstyrret fra børn, larm etc. Husk du skal minimum have stillet kassen op 7 dage før fødsel, så tæven kan føle sig tryg i den. Hvis den ikke er tryg vil den finde et andet sted.

Du kan tænke over følgende når du finde en placering til fødekassen:

  • Placeringen skal være et sted der er ro, ikke i en indgang, ved børneværelset, i køkkennet etc. Der skal ikke være larm fra tv’et.
  • Der bør være dagslys i rummet, evt. gennem et vindue der også kan bruges til udluftning engang i mellem
  • Fødekassen bør stå et sted hvor der er stuetemperatur
  • Hvis det er for koldt i rummet, kan en varme lampe placeres over fødekassen
  • Det er en fordel at stille kassen tæt på en radiator(men ikke klods op ad)
  • Der må ikke trække i rummet, det kan hvalpene ikke tåle.

 Link til fødekasse:

Hundeguide.dk