blank

Aktivering af hunden:

Det er vigtigt at din hund bliver stimuleret og aktiveret, for at opretholde en glad og sund hund. Hunden kan aktiveres fysisk og mentalt. Alt efter hvilken race hund du har, er det også forskelligt hvor meget aktivering der er behov for. Er det en selskabshund er behovet ikke så stort er det derimod en jagt- eller hyrdehund er behovet for daglig aktivering stor.

Kigger vi lidt på historien om hunden og ulven, ses det at ulven bruger lugtesansen omkring 90 % af tiden når den leder efter byttedyr og kun 10 % på at fange dyret. Altså den mentale del er 90 % og den aktive del er 10 %. Læs om ulven og hunden her.

I vores hverdag, hvor familiehunden er indenfor eller i hundegården når vi ikke er der, er fordelingen nærmest omvendt, hvor den ikke bruger lugtesansen og næsen så meget, hunden bliver derfor understimuleret hvis den ikke får lov til at komme ud og dufte til verdenen.

At stimulere en hund kan derfor med fordele gøres mentalt, det vil sige at det ikke er nødvendigt altid at tage en gåtur. Den kan også blive stimuleret mentalt ved øvelser især med næsen. Ved øvelser der udfordre hunden, bliver vi som ejere mere interessant for hunden. Den vil derfor se mere op til os og lystre bedre.

Manglende aktivering kan ofte resultere i adfærdsproblemer hos hunde.

Du vil her få nogle tips til hvordan du kan aktivere din hund i dagligdagen:

Brug fantasien når du træner: Din hund elsker når der sker noget uforudsigeligt, det gør dig mere interessant og den vil holde mere øje med dig. Det vil i hundens øjne gøre dig til en bedre ”leder” af flokken. Tag ikke altid den samme rute, lav ikke altid de samme øvelser, vær uforudsigelig. Når du er det vil hunden helst ikke vige fra din side, fordi hvad hvis du laver noget sjov når jeg er væk, derfor vil den holde sig tæt på dig når i går, og du har styr på din hund. Her er nogle fantastiske redskaber til at blive en bedre træner.

Du kan bruge disse fantastiske godbidder til træningen.

Stimulerer hundens lugtesans: Hvis din hund kommer ud for nogle nye dufte, intense dufte, interessante dufte etc. vil hunden blive aktiveret og meget træt i løbet af dagen. Det giver en dejlig rolig hund om aftenen.

  • Brug hundefoder til stimulering: spred fodret ud over græsplænen og lad hunden søge efter fodret i 20 minutters tid. Det er en god måde at aktivere den på, samt kan du lave noget imens. Eller brug en aktiveringsbold hvor fodret kan placeres i.
    • Med denne øvelse vil hunden blive afslappet og rolig. En kombination af gåtur og søgeøvelser efter godbid, vil udmatte hunden mere end bare en gåtur
  • Gå ture hvor der er mange nye dufte, fx ved stranden, skov eller mose. Steder hvor hunden ikke færdes meget vil udmatte den mere, da der er mange dejlige dufte.
  • Gem godbidder i haven, under gryder, rullet ind i et tæppe etc. hunden skal dufte sig frem til hvor godbidden er.

Cykel eller løb: er der nogle i familien der tager sig en løbetur eller cykeltur? Tag hunden med og lad den nyde naturen, det giver dig og hunden en fornøjelse ud af det.

Lad hunden bruge hovedet: Hunden skal løse nogle problemstillinger gennem aktiveringen. Tag en godbid og lad hunden snuse til den, læg den derefter på jorden og dæk den til med en gryde. Lad hunden kæmpe for at få godbidden. Gør det samme bare med et håndkæde i stedet for gryden.

Lav søgeøvelser på gåturen: Tag hunden yndlingslegetøj med og gem det først synlig og gradvis øg sværhedsgraden. Således at hunden får en succes hver gang når den finder legetøjet. Du kan også tage børnene med og lade dem gemme sig mens de kalder på hunden.

  • Lav et felt på 2×2 meter på græsplænen, hvor du smider 5-6 godbidder. Brug kommandoen ”søg” og se nu hvor hunden leder efter godbidderne.

Lad hunden lege med andre hunde: Hunden er et socialt dyr og vil med garanti elske at lege med andre hunde. Du kan derfor med fordel finde en anden partner med en hund, således i kan nyde hinandens selskab. Tag til hundetræning og mød de andre 20 hunde der også er der, det vil metal og fysisk udmatte din hund. Læs mere om hundekursus og aktivering med andre hunde.

Fordel hundens madration: I stedet for at lade hunden spise sin mad på 3 minutter, så del den ration op. 1/3 til normal foder, 1/3 til godbidder og 1/3 til aktiveringslegetøj. På den måde holder du din hund beskæftiget og mindre sulten hele dagen.

Brug denne dispenser til aktiveringslegetøj, tag nogle godbidder i den og lad hunden bruge energi på at få foder.

Brug naturen og nyd den: lad naturen være din og hundens forhindringsbane, tag en tur i skoven og gå på væltede træer over åer, under broer etc. Det kan hjælpe motorikken og balancen på din hund når den hopper fra sten til sten. Og et godt tip er at lade mobilen blive hjemme! Træn med hunden, nyd naturen i stedet for at kigge i skærmen, det får hunden ikke noget ud af.

Lær hunden at hjælpe med opgaver: Lær hunden at rydde op eller bære madvarer i munden. Det kan være en dejlig oplevelse, når hunden henter alt legetøj og smider det i den rigtige kasse hverdag. Det holder huset ryddet og samt aktivere det hunden.

Husk den aktive hund skal have det rette foder! Det er typisk jagthunde eller hunde der bliver brugt til sport eksempelvis agility. Læs om fodret til den aktive hund.

 

Hundeguide.dk