Sporten agility er sjov for hund og ejer, hvor man får et bedre samarbejde og kammeratskab. Det kræver fart og færdighed, hvor hunden skal klare en række forskellige forhindringer. Sporten bliver stadig mere populær og er sund for dig og hunden.

Hvad er agility

Elsket af hunde og ejere er sporten agility. Den er populær både i konkurrenceform og for sjov. Det er en god måde at have en aktiv hunden og undgå at få en tyk hund, holde sig selv aktiv, socialisere hunden så den undgår adfærdsproblemer.

Sporten kræver at hunden har færdigheder, fart, handling og sjov. Det er udfordrende for dig og hunden, først gælder det om at lærer hunden at klare en række forhindringer, når den har forstået dette skal der skrues op for farten.

Det består nemlig af en bane med en del forhindringer, hunden kan få fejl hvis den laver forhindringerne forkert. Hunden skal så hurtigt som muligt komme igennem banen, den hund der er hurtigst og mest præcis vil stå øverst på podiet. Forhindringer består blandt andet af at hunden skal krybe gennem tunneller, løbe slalom, springe igennem dæk, springe over forhindringer, balancere på planker, balancere på vippe etc.

Alle hunde kan lære agility, men nogle hunde er mere velegnet til sporten, en lille, rask og smidig hund vil være at fortrække, da den vil have de bedste forudsætninger i udfordringerne. Men en stor hund kan også komme igennem banen.

Hvad forlanges der af en top agility hund?

Alle hunde kan som sagt lære sporten, men der er egenskaber der skaber en god agilityhund, det er føjelighed og gåpåmod. Føjeligheden går ud på, hvor nemt hunden synes forhindringerne er og hvor tålmodig hunden er når der skal læres nye forhindringer. Gåpåmodet er hvor fokusset er intenst på dig og ikke bliver distraheret så nemt.

Lydighed og kontrol skal være en prioritet

Det kræver meget af ejeren for at få en lydig hund. Der skal trænes meget for at få den gode agilityhund, da hunden skal lyste, klare forhindringer og gå uden line og halsbånd.

Det kræver blandt andet at:

  • God kropskontrol af hunden
  • Ejeren har fuld kontrol over hunden(lydighed)
  • Hundefører har forståelse af kommunikationen dvs. stemmekontrol og kropssprog, således føreren kan dirigere hunden

 

Hvor gammel skal hunden være til agility?

Hunden skal være fysik moden og er færdig udvokset, før den begynder at træne sporten. Knogler og led, kan tage skade af de mange spring. Derfor bør træningen ikke påbegyndes før den er 12 måneder gammel. Konkurrencemæssigt skal hunden minimum være 18 måneder gammel.

Agility udstyr:

For at kunne forstå kompleksiteten af forhindringerne vil det være en fordel at være medlem af en klub. Men det er muligt at kunne træne hjemme med egne forhindringer, det kan godt være svært at have en vippe hjemme, så der vil klubben være handy. Men udstyr som slalompæle  og tunneler kan sagtens bruges hjemme.

Agility foder:

Der skal trænes meget for at få en god agilityhund og det koster meget energi, derfor skal der vælges et foder med ekstra energi så hunden har energi til aktiviteten og så muskler bibeholdes eller opbygges.

Hvis fodret ikke er tilstrækkelig vil hunden miste fokus og koncentration under træningen, og i værste fald under konkurrencen. Hvis der ønskes de bedste resultater skal fodret også være dette bedste!

Guiden om det rigtige foder

Agility uden konkurrence:

Det er ikke en nødvendighed at gå til konkurrence, hvis i dyrker denne sport. Hvis i begge synes det er sjovt, men ikke har brug for konkurrence delen kan det sagtens lade sig gøre. Det er en god måde at vedligeholde træningen og lydigheden.

Hundeguide.dk