blank

Forstå din hund og undgå adfærdsproblemer:

Først og fremmest skal vi forstå hunden, vi skal ind og tolke på hvorfor den gør som den gør, hvad den hentyder til, hvor den kommer fra etc. Vi skal forstå hunden som art og lære om dens naturlige adfærd, at gø når der kommer fremmede, pibe når du forlader den, grave huller i haven, løber efter ting i bevægelse eller tisse på det hunden støder på, er ganske normal hundeadfærd. Alt i alt nedstammer vores hunde fra ulven, og skal derfor ikke menneskelig gøres.Ulven og hunden – læs mere her.

Når vi forstår dette og hvorfor den gør det, er vi bedre rustet til at forudse hvordan hunden vil reagere i forskellige situationer og håndterer dem når de opstår.

Mennesker vælger kommunikationen gennem tale og mindre gennem kropssprog. Der er vi meget forskellige fra hunden, da hunden kommunikere hovedsagelig gennem kropssprog og mimik. Når vi taler til hunden vil det ofte give problemer, da hunden ikke forstår vores sætninger. Men hunden vil hurtigere lære ved håndtegn. Læs mere om håndtegn og kommunikation til hunden her.

Du skal være en slags forældre for din hund, du skal vise den frem i verdenen og lære om godt og skidt. Den skal have en masse gode oplevelser og forstå hvordan man opfører sig i vores verden. Samt skal du altid benytte godt humør frem for råb når du snakker med hunden, da den kan mærke hvilket humør du er i.

Hvad er det gode hundeliv tænker du så?

Hvis du spørger hundeejer er der ingen grænser for hvad vi forventer og forlange af vores hund. Men hvad kan hunden egentlig forlange af os?

  • Minimum skal vi kende og forstå hunden
  • Dække dens basale behov

Hvis vi kan disse to ting, kan vi faktisk forbygge en lang række adfærdsproblemer.

Hunden er et flokdyr og har ikke godt af at være alt for meget alene, og har derfor brug for masser af kontakt minimum af familien. De fleste hunde har også jævnlig brug for at være sammen med andre hunde, som minimum mens de er hvalpe og unghunde, der kan tage til hundetræning og få den socialisering der gives der.Læs mere om hundekursus og socialisering her. Hunden har brug for aktivering gennem motion, derfor skal hunden mindst ud 2 gange om dagen for at lave motion, her kan hundetræning stimulere både fysisk og mentalt. Det er ikke nok kun at lukke hunden ud i haven, den skal have mulighed for nogle gang i ugen at løbe frit et sikkert sted. Den vil få en mase nye dufte og indtryk når den ikke er i haven, det er godt for hunden og gør den træt på den gode måde.

Basale behov:

Mad vand og hvile:

Det lyder logisk, men det er nogle basale behov der skal være der og gerne på de rigtige tidspunkter. Det kan være en rigtig god ide at bruge hundens mad til træning og søgeøvelser i løbet af dagen, så føler hunden ikke sig sulten hele dage det giver trivsel og gør en hund mental træt. Når den bliver mental træt vil hunden få en god søvn. Husk altid at have ren og frisk vand til din hund.

Læs om udvælgelse af det rigtige hundefoder

Tryghed og omsorg:

Har hunden en gang oplevet noget ubehageligt eller følet sig svigtet, presset eller lider overlast så bliver den stresset ængstelig og måske endda aggressiv i nogle situationer.
Når du lærer at forstå hunden og dens behov og giver den lidt træning så bliver hunden tryg og velafbalanceret. Du er nøglen til at din hund er tryg og har det gode hundeliv, det kan du give hunden når du forstår den.

Læs mere om de basale ting du skal købe, før du får hvalp:

Lyde til kommunikation:

Hunden bruger kommunikation til at fortælle os og andre dyr noget. Det kan være gøen af kedsomhed i en hundegård, eller et advarselskald som vagthund når der kommer nogle nye mennesker. Bange hunde gør også men så lyder det mere skingert med en lys tone.  Utrygge eller stresset hunde kan også gø med en smule hyl ibland. Hvis hunden knurrer, betyder det hold afstand ellers giver det en på hatten.

Vi anbefaler disse produkter:

blank

Hundeløbegård – 3,96 x 2,29 x 1,83

Pris: 3.679 DDK

blank
blank

Essential Finest – Salmon & Parsley – Small Sausages

Pris: 55 DDK

blank

Hvorfor lugter hunden til anden urin?

Urin og afføring indeholder mange informationer om hunden. Via disse signalstoffer der er i urinen, kan hunden få informationer om andre hunde såsom alder, køn, sociale status, løbetider etc. Derfor vil din hund lugte til græs, træer og lygtepæle for at aflæse andre hundes situation. De finder således ud af hvem der har været i nabolaget, din hund tisser derfor også på disse steder for at vise den også har været her, og det er dens territorie. Pas på indenfor ved fremmede mennesker som også har hunde, den vil muligvis også lave markeringsadfærd her, hvor den vil afmærke territoriet. Det kan du undgå ved at have hunden i snor.

Undgå misforståelser mellem hund og ejer

Det kan være at vi mennesker anser nogle af de ting vi gør som behagelige, men det gør hunden ikke. Pas på der ikke kommer misforståelser, der kan forsage adfærdsproblemer.

  • Kramme hunde ser vi som en kærlig gestus, men det gør hunden ikke. Så kram ikke hunde især ikke fremmede hunde.
  • Smile og bøje sig ind over hunden for at snakke med den, det undertrykker hunden. Den mistolker det til at du rejser børster og viser at du bestemmer
  • At presse en usikker hund til kontakt

Hvis det er din egen hund, kan det godt være du kan slippe afsted med disse nævnte ting. Det er ikke sikker alle i familien kan og det er slet ikke sikkert at hunden synes det er dejligt. Men du skal i hvert fald ikke gøre det ved fremmede hunde. Tit ser vi at hunde også bider mennesker, fordi vi har overset nogle advarselstegn. Det er ikke kun synd for dig der bliver bidt, men også hunden den nu måske skal aflives, fordi DU overså en utryg og bange hund.

Adfærdsproblemer listen:

Hvis din hund afviger fra den ”normale” hunde adfærd, skal du være meget opmærksom, tjek denne liste:

  • Fysisk smerte: Hunden kan være kommet til skade uden du har opdaget det, det kan være ved løb, leg, glatte underlag, cykel, eller andet. Den kan ikke fortælle dig at det gør ondt, så den kan ændre adfærd og på den måde vise at der er noget galt. Hunden kan også have en medfødt skade som først komme senere fordi det udvikler sig med tiden. Der er mange faktorer der kan gøre at hunden har det skidt fysisk, hvis du har bange anelser så gå til dyrlægen med det samme.
  • Traumer/Chok: Er din hund blevet bidt af andre hunde, eller er der nogle andre mennesker der har overfaldet hunden og gjort den bange? Det kan forsage at hunden får adfærdsproblemer, så undgå så vidt muligt aggressive hunde.
  • Manglende socialisering: Mangler din hund en tidligere erfaring for den situation der netop står i, kan det blive en uheldig situation. Det gælder om i de første 4 måneder, at præge hunden for alle tænkelige situationer som vil komme senere i livet. Hvis hunden er ringe socialiseret, vil den reagere bange og evt. aggressiv. Læs mere om socialisering af hvalpen.
  • For meget eller for lidt stimulering: Her er der både tale og fysisk og mentalt, hvis hunden får for mange opgaver for hurtigt, eller træningen bliver for kompleks eller gåturene bliver for lange kan hunden blive stresset og udvikle adfærdsproblemer.
  • Frustration og stress: Det er kritisk når du ikke kan styre de situationer hvor stressen bliver skabt ved din hund. Det kan være hvis din hund ikke blev rigtig socialiseret, arv, ændringer i hverdagen(skilsmisse, ny hund) vores forventninger, straf, etc.

”Skyd ikke hunden” – fra DKK – forstå din hund:

Hundeguide.dk